Av ren nyfikenhet har jag frågat de ca 700 förstagångspatienter som tappat 10 till 30 kg i vikt om vilka åtgärder de gjort. Hela 99% svarade att de hade dragit ned på kolhydraterna, dvs. minskat intaget av pasta, ris, bröd, mjölk och sötdrycker.
Människan har under miljoner år levt på 5 gram kolhydrater om dagen (WHO rekommenderar 20 till 50 gram), och får du i dig livsmedelsverkets rekommenderade 400 gram utan någon fysisk energiförbränning (utöver basal fysisk aktivitet) lagras energin i fettcellerna. Insulin är det enda hormon som kan öppna fettcellen för att lagra överbliven energi. När detta sker växer fettcellen och vi går upp i vikt. Efter en lång tid av för stort kolhydrat intag kan du bli ”kolhydratintolerant”, dvs. få typ 2-diabetes.
Pelle med metabolt syndrom, dvs. högt blodtryck, höga värden av negativa blodfetter, kulmage och låg insulinresistens, kommer till mig och berättar: ”Doktorn säger att jag har typ 2-diabetes”. Med ett sockervärde på 18 rekommenderade jag honom att äta bra lågkolhydratmat och efter endast en vecka hade han ett sockervärde på 6,5. På 2 månader tappade Pelle 18 kg, kände sig 25 år yngre och slapp börja äta Metformin. En kunnig dietist kollade hans blodsocker varje vecka.
Pelle åt helt enkelt mycket mindre av det som stimulerade insulinsystemet, och för att hjälpa kroppen motionerade han lika mycket som innan åtgärderna, dvs. varje dag. Första veckan skrek hans blodsockerduperade kortisol och adrenalin efter kolhydrater, men allt eftersom fettcellerna började släppa ifrån sig lagrad energi stillade sig hungern.