Jag sprang mitt 10:e Göteborgsvarv i år. Jag blir så otroligt ledsen när jag ser löpare raglande fram med kritvita ansikten. En sådan kropp är i chock och det kan lika väl sluta med hjärtstopp. Dessa löpare har förmodligen varit för dåligt förberedda för de 26000 steg som ett varv innehåller. Att inte låta kropp och hjärna stegvis få vänja sig vid denna belastning är mycket oförståndigt.

Om du har 1 mil eller 12000 steg som målsättning ska du springa 5 km varannan dag i halvfart under en månad. Halvfart för en normalmänniska ligger normalt runt 6:30min/km. I denna fart ska du med lätthet kunna skaka loss armarna. Då kommer du lättare in i andra andningen och risken för överbelastning är minimal. Kroppen kommer vara fräsch till nästa löparpass. Efter 1 månad springer du 1 mil ett pass per vecka. Vila 3 dagar efter 1-milsrundan, kör sedan dina pass om 5 km. Fortsätt så i sex veckor.

När du 10 veckor senare direkt efter ett härligt och positivt löparpass redan känner längtan till nästa pass vet du att du på rätt väg.