Telomererna, de yttersta ändarna på våra kromosomer, har på senare tid kommit i forskningsfokus. Dessa förkortas vid varje celldelning, vilket gör att cellerna har en begränsad livslängd. En markör för kroppens biologiska ålder.

I American Journal of Epidemiology, skriver forskare vid University of California att äldre kvinnor (64-95 år) som sitter mer än 10 timmar och motionerar mindre än 40 min/ dag har celler som är åtta ”biologiska år” äldre än jämngamla aktiva kvinnor. De inaktiva kvinnorna hade förkortade telomerer inuti cellerna.

Ohälsosam livsstil i form av fetma, stress, insulin resistens (prediabetes och diabetes) och rökning har visats korrelera med förkortad telomer längd. Hög nivå av omega 3-fettsyror i blod ( till skillnad från nutidens stora fettskräck) har associerats med långsam telomer förkortning efter fem års uppföljning.

Din ålder är bara en trubbig måttstock på hur du mår. En 60-årig kropp som konditionstränat i 20 år kan vara i bättre form än en 40-årig kropp. En vältränad 40 årig kropp, som en pigg 20 åring. Tiden är en knapp resurs, men den tid som du ägnar åt riktig konditionsträning som hela-kroppen-aktiviteter som löpning, stå upp och arbeta, äta mer fett och mindre snabba kolhydrater, får du igen flera gånger om.