Alla större förändringar i livet kan orsaka sorgereaktioner. Man kan uppleva sorg när livet inte blir som man tänkt sig eller när det man hoppats på inte blev av. Sorg är därför en naturlig del av livet, och det är svårt att gå igenom livet utan att någon gång uppleva det.

Sorg är en typ av smärta som nervsystemet upplever som stress. Vid stress krymper det kardiovaskulära systemet och det påverkar vår uthållighet. Pulsen går upp och vi upplever en trötthet. En muskelsmärta du har haft under lång tid upplevs nu också som mera påtaglig.

För att hjälpa kroppen att hantera mental och fysisk smärta måste du försöka bryta det på ett naturligt sätt. Sök gärna upp en människoflock som du känner dig trygg i och som rör på sig med hela kroppen. Det kan till exempel vara dans, vattengympa eller ”friskisgympa”. Det kan också vara simkurs, längdskidskurs eller den lokala löpargruppen. Att läka i flock är det bästa. Våga möta upp människor, sova, ha rutiner och äta regelbundet. Det är också viktigt att du vågar prata om din sorg, då det skapar smärtlindring både fysiskt och mentalt.

Kämpa på.