Jag har genom åren behandlat hundratals patienter med löparknä. Orsaken sitter aldrig i knät, utan i muskelmaterialet som fäster på knäts utsida.

När du springer landar kroppen på underlaget med en tyngd som är 3-6 gånger större jämfört med att stå upp. Den största köttbiten som driver människokroppen framåt är sätesmuskeln. Sätesmuskeln har tre delar som heter stora, mellersta och lilla gluteus. Den stora gluteus är lite speciell och har en del som går hela vägen ner till utsida knä. Denna är inte mycket till muskel utan lite av en lång sena.

Om du inte har sprungit en mil på länge kommer musklerna som driver kroppen framåt (sätesmuskeln) med stor sannolikhet att dra ihop sig, och då kommer det också att börja dra i fästet nere vid knät.
Om du vill tämja din sätesmuskel måste du börja med att springa långsamt och regelbundet, gärna varje dag under 2–4 veckor.

Sen finns det 3 starka motarbetande muskler – antagonister – som håller emot sätesmuskeln vid löpning och det är baksida lår, insida lår och ljumskmuskler. Stretchar du dessa antagonister så minskar spänningen och uthålligheten i sätesmuskeln ökar under arbete.