Balett är ett yrke som är känt för att innehålla mycket stretching. Många balettdansare går i pension innan 50 år på grund av ledförändringar. Orsaken är ofta en kombination av kraftigt belastade och uttöjda leder.

En individs rörlighet kan begränsas av olika komponenter, som t.ex. skelettstrukturer, muskler, senor, ledkapslar, ligament, fett och hud. Musklerna begränsar rörligheten mest. Stretching är det begrepp som i folkmun ofta används som ett samlingsnamn för all typ av töjningsaktivitet. Ett annat ord för töjning är rörelseträning.

Av egen erfarenhet tycker jag att dynamisk träning, dvs. all rörelseträning som kroppen är skapt för är bra. Muskeln får då spänna sig och slappna av från ytterläge till kortposition. Då får alla ovanstående komponenter stimulans samtidigt. Inte nog med det så får även tarmpaketet, hjärta och lungornas upphängningsapparat stimulans. Sporter som är överlägsna i detta sammanhang är simning, löpning, längdskidor och yoga.

Jag delar nästan aldrig ut stretchövningar till mina patienter, utan fokuserar istället på rådgivning om riktig rörelseträning. Det gynnar patientens ekonomi och hälsa, vilket är prio 1.