Sittandet kan ha orsakat dina problem. Ledartros (ledsvikt) är i dag den vanligaste förekommande kroppssmärtan vi har i Sverige. Ungefär 400 000 personer har ledsvikt, varav två av tre är kvinnor.  Ledsvikt kan uppstå spontant (primär artros) eller som följd av en tidigare skada (sekundär artros). I första hand drabbas viktbärande leder som höfter och knän, men även fingrar, fötter, axlar och ryggrad kan drabbas.

Brosk fungerar som en tvättsvamp som suger in och ut ledvätska, vilket håller brosket friskt. Eftersom brosk inte får syretillförsel via blodkärl är det viktigt att du rör på dig regelbundet.

När du sitter still under långa perioder komprimeras vissa delar av höftledens brosk mot varandra. Ogynnsamma vinklar i leder skapar ledsvikt efter många år en negativ påverkan.

Då är det nästan bättre att arbeta i skogen 30 år. På köpet får man en frisk kropp utan högt blodtryck, fetma och stelhet.  Två nya studier visar att personer med artros bör fortsätta träna och att löpning dessutom minskar risken att utveckla artros.

Mina rekommendationer till dig är att stå upp på dagarna och röra på dig regelbundet.