Detta är en led många inte tänker på. Limmar vi fast skulderbladet mot revbenen och sedan försöker du lyfta armen utåt sidan från kroppen så kommer du ungefär 30 grader . Utan denna funktion hade inte urtidsmänniskan kunnat kasta spjutet.

En mycket viktig led och detta är nutidens vanligaste smärt problematik för kontorsarbetare. De som har armarna framåt i en statisk position stimulerar just de övre skulderbladsmusklerna extra mycket. Åtta timmar varje dag så bygger hjärnan upp denna muskulära funktion extra mycket. Kontorsarbete är en statisk position så musklerna kräver mycket syretillförsel, men det får de inte eftersom musklerna är statiskt tillverkade. Då kommer smärtan efter ett tag. Det är troligtvis därför du uppsökte läkare.

Snickare är förmodligen det yrke med minst risk att skapa skulderbladsstelhet pga. allsidigheten. Sporter som motverkar skulderbladsstelhet är överlägset simning och rörelseträning som yoga. Då är musklerna mera dynamiskt uthålliga och cirkulatoriskt tillverkade.

Mina rekommendationer till dig är att stå upp dagtid, ha tangentbordet i midjehöjd och skärmen i huvudhöjd, samt träna så att du skapar uthållighet.