Samtidigt som hon luckras upp i lederna av hormonet relaxin så växer magen för fullt.  När buktrycket ökar så börjar det också trycka mot diafragman och revbenspaketet. Detta gör att andningen blir mera ansträngd och stelheten i bröstkorgen ökar. Musklerna som befinner sig i detta område mår då sämre pga. av att rörelseförmågan blir påverkad. Muskler som lever i ett stelt område kräver mera syresättning och får de inte rätt mängd syre drar de ihop sig ännu mer.

I muskler finns både ytliga och djupa nervtrådar. I de övre nackmusklerna (övre trapezius) går ytliga nerver från nacken upp till pannan. När trapezius spänner sig komprimeras nerverna och utstrålning kan ske i detta område.

Ett annat exempel på liknande huvudvärksproblematik hos oss män och kvinnor är när vi har kraftig bukfetma. Detta är egentligen ett mycket allvarligare problem som ger farliga konsekvenser. Har man då en kraftig bukfetma och är gravid kan huvudvärken komma lättare.

Mina rekommendationer till din fru är att försöka hålla en god fysik genom hela graviditeten. Cirkulationsträning som promenader är bra. Även massage kan lindra problemen.