Barn leker i dag mycket mindre än vad vi 70-talister gjorde när vi var yngre. Många i min sons klass har ofta ont i kroppen. Beror det på mindre aktiv lek?

Jag kan bara hålla med om att vi 70-talister var ute och lekte ständigt. Var det inte fotboll i skolan, så var det aktiviteter hemma på gatan. Byggnation av kojor i skogen, cykeltävlingar eller kurragömma. Eller så var det simträning, fotboll eller tennis som gällde. Vid 18-tiden blev man ledsen att lämna kompisarna för mindre roliga inomhussysslor. Inomhus var tråkigt och utomhus var fantastiskt. Nu är mycket tvärtom.

När smärtpåverkade ungdomar kommer till mig för behandling kan jag tragiskt nog se en procentuell ökning att barn och ungdomar i dag är funktionellt äldre än sin ålder. Gränsen för detta negativa fenomen går någonstans vid senare 80-talister. Många av krämporna kommer vanligtvis från långvarigt sittande.

Våra människokroppar är tillverkade för rörelse och lek. Den kropp vi bygger upp innan 25 år är ungefär den kropp vi får umgås med resten av livet. Lek mer är mitt tips.