Fråga dig först vad du vill använda din kropp till? Springa enmil med symtomfrihet dagen efter, spela en tennismatch eller kanske köra ett tungt styrkepass på gymmet. Dessa tre varianter har helt olika cirkulatoriska och rörlighetskrävande krav.

Världseliten i långdistanslöpning tränar mindre än hälften av passen hårt i syfte att undvika skador medan exempelvis tenniseliten tränar ca 50% av tiden löpning, styrketräning och rörelseträning. Bodybuildaren Arnold tränade mest tyngdlyftning och hans förutsättningar för en mils löpning och tennis var extremt låga då Arnolds kropp är för stel och har för dålig uthållighet.

Inga andra djur tränar sekventiell träning, dvs ett par leder i taget, utan nästan alltid hela kroppen samtidigt. Människan är ett av de effektivaste djuren på jorden; vi står på två ben och har ingen päls och vi har därför förmågan att springa långt. Ska vi springa fort på en liten tennisplan behövs, utöver kondition, också rörlighet.
Även pingislandslaget mixar sin träning med rörlighet, styrka och kondition. Men för att du ska få en fin grundkondition och kunna springa en mil om 10 veckor utan symtom dagen efter så räcker det med ungefär 15 minuters lugn löpning per dag.