Alla 14-åriga flickor och pojkar är i ett tillstånd av ett välorganiserat psykiskt, hormonellt, muskulärt och skeletalt tillväxtkaos. Då måste lek och träning i grupp få finnas för att synkronisera kaoset på vägen mot ett hälsosamt liv.

Larmrapporter visar att svenska fyraåringar är stillasittande halva sin vakna tid, medan endast var åttonde 13-åring rör på sig i tillräckligt hög utsträckning.

När barn med förälder uppsöker mig är mitt vanligaste tips att komplettera specialidrotten med en sport eller fysisk aktivitet som inte ger smärta efteråt. Man ser att unga kvinnor och män som har utövat många olika sporter under uppväxten oftare återfinns i landslag eftersom deras kroppar vanligtvis håller bättre under karriären.

Din son är nu i hans viktigaste tillväxtperiod och då dyker psykiska hinder och fysiska smärtor upp lite titt som tätt. Men om smärta uppstår efter varje träning är träningen förmodligen för intensiv i kontrast till stillasittandet. Till din son rekommenderar jag långsam löpning i 30 minuter ett par gånger i veckan utöver fotbollsträningen, till dess att ryggsmärtor inte längre uppstår. Om det inte löser sig inom två veckor rekommenderar jag er att kontakta mig för vidare konsultation.