Huvudvärksmärtor upplevs oftast under statiska positioner och i cirkulationsfattiga situationer. För att orka med att hålla huvudet stilla i denna typ av situationer ökar kroppen stelheten i musklerna. En nackmuskel som då utsätts för hög belastning är den övre delen av trapezius, i vilken det går nerver som innerverar ett hudavsnitt med utbredning i nacken, tinning och över ögonen. När trapezius spänner sig trycker den på dessa nerver och huvudvärk uppstår.Testa att nypa över trapezius så märker du själv om det strålar uppåt.
Om du vaknar med huvudvärk som försvinner efter uppgång så beror det med stor sannolikhet på dålig blodcirkulation. För att få cirkulationen att öka och spänningen att minska måste du aktivera
musklerna.
När kapillärträdet utvecklas blir dina muskler lugnare. Känslan av uthållighet ökar när du sitter längre tid framför datorn. Men hur uppnår du ökad uthållighet? Om du vill satsa lite tid men få stor utdelning, så råder jag dig att simma och/eller springa varannan dag. Träning som kräver mer tid men som också ger bra utdelning är yoga och gympapass. Traditionell styrketräning ger i jämförelseklart mindre uthållighet och är förmodligen mest tidskrävande.
Om du har ett stillasittande arbete så rekommenderar jag det första träningsalternativet, dvs simning och/eller löpning varannan dag.