Om du tittar på ett naket skeletts ergonomiska uppbyggnad är budskapet tydligt: Det är INTE lönsamt att ha ett fysiskt utseende som Arnold Schwarzenegger.

Vi människor är i dag extremt fixerade på att se ”rätt ut”. Vi tränar för att se ut som en simmare, men det tränas väldigt mycket segmentell träning som biceps i dag, bröst i morgon och ben på lördag. Varför inte träna allt på en och samma gång?

Konsten är att få en balans mellan styrka och uthållighet. Världseliten i längdskidor, golf, curling, pingis, schack osv tränar en blandning av ledbelastande tyngdträning och hjärt- och kärlbelastande cirkulationsträning. Resultatet blir att skaderisken minskar, man sover bättre, äter och tänker bättre. Du blir starkare i allt.

För fem år sedan vägde jag 90 kg. Tränade 10 timmar i veckan, men tappade ingen vikt. Min stora idol Gunde Svan åt sin gröt och pastakalorier i mängder för att orka träna, och det gjorde jag också innan jag var 40 år. Då fick jag en bok av en god vän. Jag läste boken och rasade 15 kg på väldigt kort tid. Jag minskade helt enkelt på socker- och kolhydratintaget och ökade allt det andra som vi ätit under 99,9% av människans tid på jorden.

 

Min erfarenhet säger mig att detta är det bästa sättet för att leva ett hälsosamt liv.