Om tigern smyger in i människoflocken om natten och försöker få sig en smaskig måltid så flyger lyckligtvis några alerta människor upp som en projektil och skyddar flocken. Vi människor är det effektivaste rovdjuret på jorden. Vi har armar och ben. Tigern blir förhoppningsvis skrämd av människans kvickhet och får snällt springa iväg och jaga ett enklare byte.

Alla människor kommer från samma lilla platå i Afrika. För ca 75 000 år sedan vandrade människan norr ut som nomader. Vi gick och sprang över berg och dalar. Vi sov, jagade, förökade oss och skyddade varandra. Lasse Bergs bok ”Vandringen från Kalahari” beskriver detta på ett fascinerande sätt. Denna ihållande förflyttning skapade ett friskt hjärta och kärlsystem som var anpassat för det långvariga muskelarbetet.

I dag lider många människor av inaktivitetsproblem. Syrekrävande situationer som att ligga ner, sitta och stå stilla under lång tid på en liten yta är vi jätteduktiga på. En nomad instängd i en garderob. Då undrar hjärnan … Varför ska jag bygga ut mitt hjärta och kärlsystem i onödan? De mest syrekrävande positionerna för kroppen är statiska positioner som att sova och sitta samt extremt fysiskt krävande aktiviteter.

Jag tror att dina musklers syreberikande system är underdimensionerat för den mängd muskler du har. Därför slappnar dina muskler av när du kommer ur sovpositionen. Börja träna hjärta och kärlväxande träning. En timmes nomadpromenad om dagen är en bra start. Sedan går det att utveckla träningen allteftersom.