En 35-årig manlig boråsare åkte längdskidor så långt han kunde på 24 timmar. Något år tidigare hade han och jag pratat om människans grundfunktion. När jag efter loppet frågade honom hur han upplevde dygnet svarade han att han hade haft en bra återhämtning. Denna man har en perfekt balans mellan styrka och uthållighet. Hans hjärta, lungor, kärlsystem och energisystem är så optimalt överdimensionerade att muskulaturen kunde arbeta och återhämta sig allt eftersom loppet pågick, trots att det var ett extremt tufft lopp.  

Kroppens muskler är ungefär som en motor med tillhörande bensintank. När vi styrketränar väljer hjärnan att bygga en stor motor med en liten bensintank som snabbt tar slut. Den konditionsstarke mannen ovan har istället en mindre motor och en stor bensintank som räcker väldigt länge.

Vill du ha denna symbios som du frågar efter så måste du träna uthållighetsträning som exempelvis simning, löpning, cykel och längdåkning ett par gånger i veckan. Sporter där din kropp är det enda motståndet. Men all typ av rörelseträning är så klart bättre än ingen alls. Självklart kan styrketräning vävas in i uthållighetsträningen för att skapa variation, men inte endast som basträning. 

Jag tycker dock att om/när man tappar förmågan till uthållighetsträning, då kan man successivt gå över till styrketräning. Vetenskapens värld visade nyligen att äldre människor, 70 – 100 år gamla, mår fantastiskt bra av styrketräning. De hade en lägre biologisk ålder än icke tränade jämngamla. Av egna erfarenheter upplever jag att unga som bara har tränat styrketräning har en äldre biologisk ålder än en uthållighetstränad person i samma ålder.