Knäleden är en mycket kompetent led som inte ställer till några problem så länge man inte sitter för mycket, springer för fort för ofta eller utför våldsamma kraftutvecklingar i negativa vinklar.

Det vanligaste felet när man upplever det du gör är att man antingen har en menisk som är lite fransad i kanterna. Det kan vara att menisken är sprucken eller att det finns lite större bitar av menisken som stör ledrörligheten. Det kan också vara så att en del av menisken har släppt och är lös.

Ett annat alternativ är att en liten bit av knäbrosket har släppt och hindrar dig. Därför känner du att när du skakar loss, när kompressionen i leden försvinner, då lossnar låsningen.

Jag rekommenderar dig att uppsöka vårdcentral. Du behöver remiss till röntgen för att utesluta ”fri benkropp” som det kallas och om så är fallet blir det en artroskopi för att plocka bort biten. Är menisken fransad slipar de till kanterna så att de blir lena igen. Var noggrann med din träning framöver. Ofta leder dessa besvär till någon slags led artros.