Det finns två olika smärtsyndrom: Kronisk och akut smärta. Den kroniska smärtan beror ofta på att man varit i muskel- och syrekrävande positioner med ryggen under för lång tid. Ett bra exempel brukar vara att sitta under långa perioder, ibland i månader på kontoret. Då hinner ryggmusklerna ändra sin funktion efter den nya ”sitta-still-vinkeln”. Musklerna blir stelare och kräver mera syresättning. Att sitta still är en syrefattig aktivitet, så det enda sättet som hjärnan kan få djuret människan att förstå ett ogynnsamt arbetssätt är att informera med smärtupplevelse. Hjärnan vill att du ska ta din fysiska kropp därifrån.

Den akuta smärtan handlar ofta om att lyfta in matkassen eller barnet i bilen, byta däck, halka eller en annan oförutsedd händelse. Då ökar kraften på en specifik ryggled dramatiskt. Tio kilo i handen kan bli 500 kilo tryck på ryggleden.

När man stukar en knäled vet vi nästan alla att leden blir lite stel efteråt. Det samma gäller för våra ländryggsleder, men dessa leder är extremt aggressiva. Har vi då något latent diskproblematik kan det också utlösas till det sämre. Tar du hundra friska människor på gatan så har 40% någon slags diskproblematik, men detta behöver inte vara något problem så länge man sköter om sin kropp med riktig träning.