Bytet sprang ju inte in i munnen på våra förfäder. Istället fick våra förfäder springa 0-20 km, gå ca 10 km och grävde 3 timmar per dag för att skaffa föda, enligt evolutionsprofessorn Daniel Lieberman på Harvard. Detta bidrog till att alla leder och muskler stimulerades samtidigt.

Jag har under åren fått äran att behandla ett tusental 60- till 80-åriga patienter med endast små muskulära besvär. De är ofta 20-30 år yngre i kroppen än antalet jordevarv de levt. Det gemensamma är att de aktiverat hela kroppen samtidigt, precis som våra förfäder. Ett exempel är en 85-årig man i Boråsområdet som har kört 40 Vasalopp. En modernare variant av dåtida jakt.

Det finns alltid en anledning till axelproblematik. Det är enkelt att förstå orsaken till akuta axelproblem om du trillat i längdskidspåret och tagit emot dig med armarna, men problem som uppstår utan orsak beror enligt min erfarenhet till 90% på stelhet i överkroppen. Oftast orsakat av för mycket stillasittande eller för tunga vikter på gymmet. Att då bara behandla axlarna och inte själva orsaken blir bara dyrt och oseriöst, vilket kan leda till andra problem som sänker din livskvalité.

Så länge vi människor har funnits och kommer att finnas så kommer det aldrig vara gynnsamt att långa perioder av livet sitta stilla eller endast träna inomhus.
Regelbunden rörlighetsträning rekommenderar jag för dig och alla där ute.