När du sitter framför din dator är arbetsytan väldigt begränsad. Låtsas nu att du sitter i en garderob. Du stänger dörren och kroppen utför nu en väldigt begränsad rörelse på en liten yta. Hjärnan upplever denna rörelse som ett arbete som kroppen nu vill bli duktig på. Duktig på att sitta still och titta på en skärm.
Hade våra förfäder bara suttit på en sten i grottan och tittat in väggen hade vi inte funnits idag. Vi finns för att hon/han blev hungrig och var tvungen att skaffa mat. Enligt Daniel Lieberman, professor i biologisk evolutionär biologi på Harvard University, rörde sig våra förfäder ca 9-15 km per dag, gående och springande.
När vi rör på oss förändras muskler, cirkulation, nerver, immunsystem, hormonsystem, reproduktionssystem, mag- och tarmfunktion samt sockerreglering positivt.
Enligt FHM behöver barn 0-5 år röra på sig regelbundet varje dag; ungdomar 6-17-år cirka 7 timmar i veckan; och vuxna 18-64 år ungefär 3-6 timmar per vecka. Rörelsen ska vara pulshöjande för att generera tillräckligt med stress på det kardiovaskulära systemet för att utveckla allmänkonditionen.
Vänligen kliv ut från grottan lite oftare.