”Andra andningen” är ett begrepp som många känner igen från sin träning. En känsla av att det går lättare och att man plötsligt orkar lite mer och kan ta i ytterligare utan att bli tröttare.

Andra andningen brukar uppstå efter cirka 15 minuter vid lågintensiv löpning. Programvaran ”löpning” uppfattas positivt av ditt nervsystem. Denna funktion är troligtvis skapad för att lyckas bättre med jakten på savannen. För de flesta räcker 15 minuter långsam löpning varje dag för att bli ”bastränad”. Att vara bastränad innebär att du får bättre kondition, mindre smärtor, starkare muskler, blir rörligare och mer flexibel samt får en hälsosammare mängd kroppsfett. Du får helt enkelt en kropp som blir lagom tränad för att klara av de flesta utmaningarna i vardagen, på jobbet och på träningspasset.

Om din plan är att springa Göteborgsvarvet eller åka Vasaloppet är dock innebörden av ”bastränad” något annat. Då måste du träna mer än 15 minuter per pass. Gärna 30–60 minuter per dag. Då bygger du uthållighet, men fortfarande långsamt. Du kommer inte vinna tävlingen med detta upplägg, men du kommer ta dig runt och inte vara helt slutkörd dagen efter.

Vill du ännu högre upp i träningsutvecklingen är du välkommen att höra av dig.