Det så kallade livspusslet är många gånger svårt att få ihop, vilket leder till att allt fler lider av stressrelaterade problem i form av bland annat värk. Om du har ont länge så sker det en förändring i de nervledningar som leder smärtan och man blir känsligare.

Adrenalin är ett stresshormon som produceras i binjurarna, körtlar ovanpå njurarna. Det utsöndras vid hotfulla, ansträngande situationer, fysisk smärta, sorg, dålig mat, övertränad kropp, för lite rörelse eller av en icke trivsam livsmiljö osv.

De som lider av posttraumatisk stress har förhöjda halter av adrenalin. Detta gör att det krävs ytterst lite stimulans för att kroppens fäkta-eller-fly-mekanism ska utlösas. Adrenalin har också många positiva effekter på kroppen men för höga mängder under för lång tid kan leda till högt blodtryck, hjärtfel och andra stressrelaterade sjukdomar.

Jag rekommenderar dig att försöka förstå vad som orsakar stressen. Du bör också äta riktigt, sova minst 8 timmar och träna regelbundet. Gärna cirkulationsrika aktiviteter som simning, löpning och långa promenader. Allt i en lugn och behaglig takt.