Bästa sättet att tappa vikt?
Av ren nyfikenhet har jag frågat de ca 700 förstagångspatienter som tappat 10 till 30 kg i vikt om vilka åtgärder de gjort. Hela 99% svarade att de hade dragit ned på kolhydraterna, dvs. minskat intaget av pasta, ris, bröd, mjölk och sötdrycker.
Människan har under miljoner år levt på 5 gram kolhydrater om dagen (WHO rekommenderar 20 till 50 gram), och får du i dig livsmedelsverkets rekommenderade 400 gram utan någon fysisk energiförbränning (utöver basal fysisk aktivitet) lagras energin i fettcellerna. Insulin är det enda hormon som kan öppna fettcellen för att lagra överbliven energi. När detta sker växer fettcellen och vi går upp i vikt. Efter en lång tid av för stort kolhydrat intag kan du bli ”kolhydratintolerant”, dvs. få typ 2-diabetes.
Pelle med metabolt syndrom, dvs. högt blodtryck, höga värden av negativa blodfetter, kulmage och låg insulinresistens, kommer till mig och berättar: ”Doktorn säger att jag har typ 2-diabetes”. Med ett sockervärde på 18 rekommenderade jag honom att äta bra lågkolhydratmat och efter endast en vecka hade han ett sockervärde på 6,5. På 2 månader tappade Pelle 18 kg, kände sig 25 år yngre och slapp börja äta Metformin. En kunnig dietist kollade hans blodsocker varje vecka.
Pelle åt helt enkelt mycket mindre av det som stimulerade insulinsystemet, och för att hjälpa kroppen motionerade han lika mycket som innan åtgärderna, dvs. varje dag. Första veckan skrek hans blodsockerduperade kortisol och adrenalin efter kolhydrater, men allt eftersom fettcellerna började släppa ifrån sig lagrad energi stillade sig hungern.
Går psykisk och fysisk hälsa hand i hand?
Jag hör från många olika terapiyrken att hälsan hos ungdomar är sämre idag än för 30 år sedan. Idag sitter ungdomarna ner 65% av dagens vakna timmar, jämfört med 35% på 80-talet. Senaste forskningen visar att hjärnans påhittighetscentra ”Hippocampus” är mindre hos ungdomar som sitter mycket medan den växer om vi rör på oss regelbundet. Hade vi varit så inaktiva för 10 000 år sedan när de första människorna kom till Sveriges kustområden, då hade vi förmodligen inte funnits idag. Människan har i alla tider haft överlevnad som prioritet. Det har inneburit fysiska, och psykiska utmaningar som individen allt eftersom livet gick blev duktigare på att hantera.
Människor som utfört uthållighetssporter klarar sig statistiskt sett bättre i skola och arbetsliv. Min bror Anders och jag brukar skämta om vi båda gick i specialundervisning i många år, men tack vare regelbunden pannbensträning blev utfallet ändå helt okej. Bror är idag en duktig tandläkare och jag är som jag är. Alla mognar olika snabbt, men fysiskt utmanande sporter skapar förutsättningar för att kämpa hårdare mentalt för att komma dit man vill.
Eller som den 92-årige polske sociologen Zugmund Bauman säger: ”Livet på internet är i mycket hög grad fritt från risker. Ett lyckligt liv innebär att man övervinner bekymmer och löser svårigheter. Man möter svårigheterna och gör sitt bästa psykiskt och fysiskt. Lyckan infinner sig när man ser att man löst svårigheterna.”